ENDORFIN RÄDS INTE TESTA NYTT


Warning: Undefined variable $author_id in /home/nrgfood/public_html/wp-content/themes/brandwell/single.php on line 11
Brandwell / 11-03-2019

Om man vill beskåda en anläggning under ständig utveckling kan det vara en god idé att besöka Endor n i Stenkullen. Här gillar man att anamma nya träningsformer och att utmana det traditionella tänket i gymbranschen. VD:n och delägaren Michael Svanöe gillar när det händer grejer – och ser tillsammans med personalen till att det händer.

Mycket fanns redan på plats när Michael Svanöe och Christer Berg köpte det som då hette Lerums Sportcentrum: stora lokaler, cirka 2000 medlemmar och en personalstyrka med goda värderingar som liksom satt i väggarna. Det som har hänt sedan 2010 är dock inget annat än en fullständig metamorfos: omfattande investeringar i form av ombyggnation, renovering och nya maskiner har hjälpt till att fördubbla medlemsantalet.

– Jag tycker att det är skithäftigt att ligga i ett industriområde i Stenkullen utanför Lerum och ändå lyckas husera 4000 personer, säger Michael Svanöe, ägare och VD.

Vår styrka är bredden, varje kväll kan du hitta något som passar dig säger Frida Nääs, platschef

Gemenskap och bredd

I dagsläget nyttjar Endorfin 3500 kvadratmeter och ytterligare 1000 kvadratmeter ska vara färdigbyggda vid årsskiftet, vilket gör anläggningen till en av landets absolut största och skapar ännu bättre förutsättningar för att ge befintliga medlemmar en bra träningsupplevelse. Endorfins popularitet kan delvis härledas till satsningarna på lokalerna och den välkomnande atmosfär de ger: det första besökare möts av är ett café där spontana möten uppstår naturligt. Gemenskap är en grundpelare i Endorfins filosofi – det genomsyrar såväl träningen som arbetet med att driva företaget. Men den främsta nyckeln till framgång är ändå människorna som jobbar på Endorfin samt modet att våga tänka nytt och att testa helt nya trender och koncept.

– Våra medlemmar är så öppna för att det ska hända något nytt. Vår styrka är bredden, varje kväll kan du hitta något som passar dig, säger Frida Nääs, platschef.

Bredden är verkligen överväldigande. På en vecka genomförs cirka 100 gruppträningsklasser, där allt från seniorträning till Cross fit står på schemat. Utöver detta finns en stor mängd grupper för barn i alla åldrar som dansar och tränar i olika koncept. Här finns verkligen alla typer av medlemmar, från Cross fit-fanatiker såväl som indoor-walkers och klassiska tyngdlyftare.

Milon: effektiv träning med låg tröskel

Vid era tillfällen har Endor n varit tidiga med olika träningsformer. Man startade med Crossfit tidigt och var vid övertagandet 2010 först i Sverige med att ta in Milon – ett koncept för att träna hela kroppen i ett cirkelprogram på automatiserade maskiner. Genom att registrera sitt kort ställs maskinernas läge och motstånd in för att träna varje muskelgrupp i en logisk ordningsföljd. Namnet kommer från den antike brottaren Milon från Kroton, som sägs ha inlett sin atletiska bana med att brottas med en kalv. När kalven växte blev även Milon starkare, så att han till sist brottades med en fullvuxen tjur. Analogin är tydlig: Milon är en träningsform med låg tröskel, men i takt med att utövaren utvecklas, ökar belastningen.

– Det vänder sig till dem som inte vill ha tider att passa men där du ändå kan göra ditt program och där du ser din utveckling. På så sätt får du kvalitet i din träning, du går inte bara runt och kör olika maskiner planlöst, säger Frida.

Utan människorna som är här skulle inget av detta hända

Trumma sig i form

Under hösten har man återigen gjort en stor- satsning, denna gång på en träningsform i grupp som kallas Pound. Här är man först i norden och mycket tyder på att er kommer att haka på – träningen har blivit mycket populär i USA. Med rockmusik och trumpinnar (tyngre än vanliga) ger man sig in en upplevelse där träningen sker av bara farten.

– Det är en upplevelse deluxe i gruppträningsform, som att gå på en rockkonsert fast du tränar. Det är träningsglädjen som är fokus, säger Frida.

Den som vågar bryta ny mark har chansen att skörda stora framgångar men att gå i bräschen för en trend är också förenat med risker. Efter investeringen finns inget facit för hur mottagandet ska bli, men Michael är en sann entreprenör och Endorfin räds inte att hålla sig framme när de upptäcker något som de tror på.

– Man måste våga satsa. Det är klart att det kostade att ta hit Pound, men det var värt varenda krona. Från första början var det en magisk känsla, det var så sjukt häftigt. Passen har varit enormt uppskattade, säger han.

Nobrainer att ta in NRGFOOD

Att kosten blir allt viktigare för träningsaktiva är uppenbart och att kunna erbjuda besökare ett bra urval är en absolut nödvändighet för varje gym värd namnet. Endorfin har tagit in NRGFOOD och ser stora fördelar med konceptet.

– NRGFOOD presenterar en helhetslösning som inte har funnits innan och det gör ju att kunderna ser grejerna bättre och produkterna lämnar hyllan snabbare. Det är också lättare att lagerhålla ett större sortiment på grund av hela lösningen. Det var en nobrainer att ta in NRG. Vi hade en stor kyl innan och egen butik med massa hyllor och krokar också men NRGFOOD gör att det blir tydligt och enkelt på ett helt annat sätt. Bra för kunden och bra för oss, säger Michael.

Personalen nyckeln

Sedan fem år tillbaka finns även en Endorfinanläggning i Alingsås, som håller nästan samma storlek med sina 3400 medlemmar. Totalt sysselsätter Endorfin 150 personer i form av allt från receptionister till barnpassning och personliga tränare. Och hur man än söker efter yttre faktorer bakom framgångarna, kommer Michael och Frida gång på gång tillbaka till vad det egentligen handlar om.

– Människorna. Utan människorna som är här skulle inget av detta hända, det har funnits goda värderingar här från start. Då är det mycket enklare att göra resan, avslutar Michael Svanöe.