Forma Framtid skapar wow-känsla


Warning: Undefined variable $author_id in /home/nrgfood/public_html/wp-content/themes/brandwell/single.php on line 11
Brandwell / 20-06-2018

I lilla Eksjö döljer sig en unik tränings- och friskvårdsanläggning som i sin omfattning och bredd inte låter sig kategoriseras på traditionellt vis. Hit går såväl 20-åriga elitidrottare som 90-åriga motionärer och får hjälp med allt från kost till träning. Forma Framtid är mer än bara ett gym – och tycks ha framtiden för sig.

Att klassificera Forma Framtids anläggning är ingen lätt uppgift. Är det ett gym? En konferensanläggning? Är det ett hälsocenter, en rehabiliteringsklinik? Med idrottshall, ryggklinik, kök, konferensrum, vinkällare(!), träningssalar, kontorshotell och mycket annat går Forma Framtid bortom befintliga kategorier och erbjuder såväl elitidrottare som vanliga chipsätare en helhet för att, ja, forma sin framtid. Att denna omfattande anläggning dessutom ligger i lilla småländska Eksjö gör att många höjer på ögonbrynen – är det inte i Stockholm det händer grejer? Finns det verkligen något som ens heter Eksjö?

Nej, varken Eksjö eller Forma Framtid är ett påhitt. Mikael Sjödahl är delägare och något av Forma Framtids primus motor, en entreprenör med stora visioner. Han liknar Forma Framtid vid en SF-biograf med många olika salonger – där finns helt enkelt något som passar alla, inte bara en film som snurrar. Tillsammans med övriga delägare håller han örat mot rälsen och hittar nya sätt att tillmötesgå marknadens behov. 
- Många lägger sina konferenser här för att de ser vikten av att kunna kombinera möten med träning. Konferensen börjar med en hälsoinspirerad frukost, sedan sätter sällskapet igång med sin konferens där våra personliga tränare bryter av runt klockan 11 för ett anpassat träningspass och en föreläsning kring träning och kost om så önskas. När passet är klart står en varm lunch framdukad, varpå de återgår de till sin konferens, säger Mikael.

Gemenskap och engagemang

För Forma Framtid är inte huvudsyftet att kränga gymkort, det handlar om att på bästa sätt understödja de mål som människor sätter upp för sig själva. Utöver ett trettiotal pass varje vecka skapar de evenemang, kundkvällar, föreläsningar och mycket annat för sina medlemmar och det märks tydligt att det finns en atmosfär av gemenskap och engagemang som påminner om föreningsliv. Med jämna mellanrum knyter de samarbeten med lokala företag som kommer med kampanjerbjudanden till medlemmar – senast i form av en rabatt på Peugeot hos Eksjö Bilaffär. Det är sådana detaljer som ger mervärden, menar Mikael. 
- Det vi jobbar jättemycket på är just företagssidan, att få dem att förstå hur viktigt det är att ha medarbetare i träning. Vi vet att det inte räcker att ge en friskvårdscheck, man behöver hjälp, man måste ta ett större ansvar idag. Vi har företag där vi åker och hämtar in kunden för att träna hos oss, säger han.

Klara Cigwald har varit med sedan starten och är på många sätt Forma Framtids ansikte utåt. Hon leder pass, tar hand om konferensgäster och bemannar receptionen och har insett vikten av den sociala aspekten av verksamheten:
- Vi arrangerar events för våra medlemmar så att de ska lära känna varandra, så att de ska känna att det är en lättsam miljö där alla kan prata med alla. Sådant tycker vi är extremt viktigt, säger Klara.


Samarbete med idrottsklubbar

Forma Framtid har ett starkt samarbete med ett flertal föreningar och klubbar i området, däribland Eksjö Golfklubb, vars medlemmar de förser med träning specifikt inriktad på den rörlighet som krävs för att utveckla golfspelet. IF Eksjö Fotbolls division 1-lag i fotboll har överlåtit försäsongsträningen åt Forma Framtid. 
- Vi går igenom alla deras spelare på rehab, vi fystestar dem och alla tränar regelbundet. Här använder vi både en personlig tränare, naprapat och sjukgymnast för att förebygga skador, säger Klara. 

Resurserna på Forma Framtid tycks närmast obegränsade: man tillhandahåller avancerade syreupptagningstester för elitidrottare av olika slag (något som för övrigt börjar bli alltmer intressant även för glada amatörer) och Smålands rygg- och idrottsklinik finns i lokalerna med kända naprapaten Petter Johansson som ständigt utvecklar och satsar vidare tillsammans med sitt team bestående av massör, sjukgymnast och en ortopedläkare. Det är med andra ord en unik helhet som erbjuds, något som även avspeglar sig i hur man tänker kring kost.
- Kosten är en stor del av träningen idag. Att ge ett kostprogram är lätt, men många gånger vet man sedan inte hur man ska laga maten. Då kan vi erbjuda att gå ner i köket tillsammans med personen i fråga och gemensamt laga maten. Det innebär att vi tar ansvaret hela vägen för individen, säger Mikael.


NRGFOOD skapar mervärden

Det är också helhetstänket som gjort att man väljer att satsa på NRGFOOD som en viktig service för medlemmarna. Konceptet, som består av ett pedagogiskt utformat urval där kunden får hjälp att välja rätt produkt för rätt tidpunkt och träningsform, har varit mycket uppskattat av besökare. 
- Det var vi som valde ut dem, vi ringde och frågade specifikt efter detta och insåg snabbt att vi ville samarbeta med dem. Vi hade kunnat plocka in produkter själva, men den presentation vi fick var så proffsig att vi förstod att detta är ett överlägset koncept som vi vill förknippas med. Och precis som med vår verksamhet som riktar sig till många olika träningsformer finns det produkter inom NRGFOOD för många olika idrotter, säger Mikael.
Samarbetet med NRGFOOD går djupt och Forma Framtid tar hjälp av det kunnande som NRGFOOD besitter för att ge sina medlemmar det lilla extra – och för att skapa nya affärsmöjligheter. 
- Ta golfare till exempel. De tar vanligtvis med sig en kexchoklad och lite vatten eller liknande ut på banan, och så tar energin slut efter några hål. Här tar vi hjälp av NRGFOOD med att ta fram ett kit specifikt anpassat för golfrundan som vi kan skicka med våra golfspelare inför rundan. Det är en enormt bra service att ha tillgång till deras expertis och det har ökat vår försäljning avsevärt, säger Mikael.

Vill sprida konceptet

Men även om Forma Framtid har en tydlig hälsoinriktning och förespråkar god kosthållning når deras iver inte fanatiska nivåer – något som vinkällaren vittnar om, nästan som en påminnelse om att livet även handlar om njutning och inte bara självspäkning. Här håller man bland annat vinprovningar för konferensgäster. Balans och helhet är begrepp som osökt dyker upp i beskrivningen av Forma Framtid – och allt fler tycks inse är att livet är en helhet: det finns helt enkelt inte ett speciellt släkte som ”gymmar”, helt avskilda från andra aktiviteter. För detta har Forma Framtid uppmärksammats långt utanför Eksjö och många tillresta efterfrågar liknande anläggningar på andra orter. På sikt hoppas man kunna etablera sig på fler platser i landet: 
- Vi får mycket förfrågningar kring detta och tittar på tänkbara alternativ. Frågan är om Nässjö, Vetlanda och Tranås är redo för Forma Framtid, säger Mikael.
Forma Framtid startade sin verksamhet i december 2016 och har idag 700 medlemmar. Mycket tyder på att det bara är början – i Eksjö och på andra håll.